| Kategória: Beh

Správny výber turistickej obuvi.


Nie je pravdou, že na turistiku treba nosiť len vysokú obuv. Turistické topánky sa líšia svojou tvrdosťou, použitými materiálmi, šírkou chodidla, odolnosťou voči vode, typom podrážky a podobne.

  • Hlavným pravidlom pri výbere turistických topánok je, aby sa v nej noha cítila pohodlne a komfortne. Nesmieme zabúdať na to, že nohy budú namáhané dlhší čas a navyše budú pôsobiť ďalšie faktory ako sú únava, nadmorská výška, chlad a podobne.
  • Čo sa týka otlakov - samozrejme, že každé nové topánky Vám otlaky môžu urobiť. Nie je to otázka či turistická obuv, ktorú ste si kúpili, je dobrá alebo nie, ale o tom či Vám sadla presne alebo nie. Dokonca aj na mieru robené turistické topánky Vám môžu urobiť otlak. Treba len počkať, kým si topánky sadnú a doformujú sa prirodzene na Vašu nohu. V prípade, že ste si kúpili turistické topánky a tlačia Vás na šírku, ako jediný e-shop ponúkame roztláčanie turistickej obuvi, aby sme Vám tak ušetrili námahu a taktiež poskytujeme diagnostiku chodidla a formovanie vložiek na mieru.

Typy turistických topánok

Základné delenie je samozrejme na vysoké a nízke.

  • Vysoké jednoznačne odporúčame na náročnejšiu turistiku v obtiažnom a skalnatom teréne. Takýto typ topánky lepšie drží členok na nerovnom povrchu. Výhodu majú aj v snehu a daždi, kde je noha viac chránená aj proti poveternostným podmienkam. Pri vysokej obuvi treba dbať na správne šnúrovanie. Vrchnú časť nesmeme pritiahnuť príliš, aby nám nezastavilo prúdenie krvi do chodidla. Čiže topánku treba zašnurovať, ale s dostatkom miesta pre základné rozpätie pohybu holennej časti nohy.
  • Pri výbere vysokých turistických topánok budete riešiť ďalšiu vec a to je materiál a dizajn. Materiály bývajú technické (spravidla ľahšie) a samozrejme koža. Kožené topánky sú ťažšie, no životnosť takýchto topánok býva dlhšia. Drahšie modely vysokých turistických topánok mávajú aj prípravu na poloautomatické mačky pre chôdzu po snehových poliach a ľadovom povrchu.
  • Vysoké turistické topánky odporúčame kúpiť s membránou alebo dostatočne hrubou hladkou kožou.
  • Nízke topánky nie je nutné vždy kupovať s membránou. Ak si totiž na turistiku zoberiete nízku obuv, je predpoklad, že je teplo a vtedy sa noha komfortnejšie cíti, ak topánka viac dýcha. Na druhej strane ak začne pršať, tak skôr premoknú.
  • Najuniverzálnejšia polovička na turistiku je kožená polovičná a pokojne aj bez membrány. Koža zabráni presne toľko pretiecť vode, koľko treba. Ak by bolo toľko vody, že by mala nízka kožená topánka premoknúť, tak skôr natečie vrchom.
  • Špecifickou kategóriou sú ferratovky vhodné na ferratové lezenie. Trend, ktorý sa v poslednej dobe veľmi rozmáha a nachádza si viac a viac sympatizantov, aj takých, ktorí sa nevenujú lezeniu ale výhradne turistike.
  • Pre náročnejšie túry odporúčame nájsť obuv, ktorá má tzv. okopovú gumu, ktorá chráni topánku pred poškodením v ťažkom a kamenistom teréne.
  • Väčšina turistov vyhľadáva topánky s podrážkou Vibram. Čo nie je zlé, no nevýhodou sú tvrdšie zmesi, na ktorých sa viac šmýka na mokrom kameni. Sú však odolnejšie na opotrebenie a pohodlnejšie na dlhšie túry, kedy eliminujú vplyv a nerovnosti na nohu.
  • Topánku treba vybrať máličko väčšiu, nie však voľnú, aby v nej noha nelietala. Berte do úvahy, že budete obúvať aspoň stredne hrubšiu ponožku a noha pri dlhších pochodoch môže zmeniť svoje vlastnosti, vplyvom nadmorskej výšky, únavy, chladu a podobne.
  • Najlepšie pri kúpe turistickej obuvi je poriadne si ju vyskúšať a poradiť sa s predajcom o vhodnom modeli.
  • Ak však nemáte tú možnosť, alebo uprednostňujete kúpu online - ponúkame Vám možnosť bezplatnej výmeny vybraných modelov (v prípade potreby) na naše náklady a bez Vašich starostí. 

 

Popredný výrobcovia turistickej obuvi: SALEWA, LOWA, LA SPORTIVA, Planika

Najpredávanejšie modely vysokých turistických topánok:

Najpredávanejšie nízke turistické topánky:

Doručenie tovaru až k Vám domov
Overený obchod na Heureka.sk
Rýchle doručenie
Garancia najnižších cien